6331 sayılı yasaya göre çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin Ek III Bölümünün 2.3. Tesisatlar maddesinin, 2.3.1. bendi “ilgili standartlarda aksi belirtilmediği sürece tesisatların periyodik kontrolleri yılda bir yapılır” hükmündedir.
Yangın Tesisatı
Yangın söndürme sistemi periyodik kontrolleri ve testleriyle yangın anında can ve mal güvenliğinin korunması için; proje ve uygulamasının, ilgili yönetmelik ve standartlara uygunluğunun kontrolü ile sürekli hazırda bekleyen yangın söndürme sisteminin doğru zamanda, uygun çalışma basınç ve debilerle çalışabildiğinin test edilmesi amaçlanmaktadır.
Çalışır bir vaziyette bulunan yangın tesisatı işletmeleri ve tesisleri büyük zararlardan ve de en önemlisi can kayıplarından korumaktadır. Bu sebeple yangın tesisatının periyodik kontrolleri büyük önem arz etmektedir. Yangın tesisatı sistemi hastanelerde, okullarda, apartmanlarda ve büyük tesislerde kullanılması zorunludur.
Yangın Tesisatı “İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” ne ve “Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğe” tabiidir. Bu yönetmelikte belirtilen ilgili standartlarda aksi belirtilmediği sürece, tesisatların periyodik kontrolleri yılda 1 defa yapılır. Yangın Tesisatı periyodik kontrolleri TS 9811, TS EN 671-3, TS EN 12416-1+A2, TS EN 12416-2+A1, TS EN 12845 ve NFPA standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.
25.04.2013 Tarihli 28628 Sayılı Resmî Gazetede Yayımlanan İş ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği bunu zorunlu kılmaktadır.
Havalandırma ve Klima Tesisatı periyodik kontrol sıklığı nasıl belirlenmelidir?
Periyodik muayene sıklığı ile ilgili açıklama İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği aşağıdaki gibidir.
Ek III Madde 1.4 Periyodik kontrol aralığı ve kriterleri standartlar ile belirlenmemiş iş ekipmanlarının periyodik kontrolleri, varsa imalatçının öngördüğü aralık ve kriterlerde yapılır. Bu hususlar, imalatçı tarafından belirlenmemiş ise iş ekipmanının periyodik kontrolü, bulunduğu işyeri ortam koşulları, kullanım sıklığı ile kullanım süresi gibi faktörler göz önünde bulundurularak, yapılacak risk değerlendirmesi sonuçlarına göre, belirlenecek aralıklarda yapılır. Belirlenen periyodik kontrol aralığının bu yönetmelikte belirtilen istisnalar (*) dışında bir yılı aşmaması gerekir.
Muayene öncesi ön hazırlık nasıl yapılır?
Havalandırma tesisatı kontrolünden önce işletmede mevcutsa havalandırma tesisatı projesi autocad ortamında muayene personeli ile paylaşılmalı ve kontrol sırasında da çıktı olarak hazır bulundurulmalıdır. Kontrol öncesinde havalandırma tesisatının tıkalı veya kirli olan filtrelerinin doğru sonuçlar elde etmek amacıyla bakımcı personeller tarafından değiştirilmesi ya da temizlenmesi önerilir. Yüksek Havalandırma menfezleri veya kanallara kolay erişim için işyeri bir merdiven veya güvenliği sağlanmış bir platform hazır bulundurmalıdır.
Havalandırma tesisatları, kapalı olan ortamdaki hava sirkülasyonunu sağlayarak içeriye temiz hava alınımını sağlayan sistemlerdir. Hemen hemen her yerde karşımıza çıkan bu sistemler insanların daha temiz bir hava solumasına yardımcı oluyor. Havalandırma tesisatlarının muayeneleri insan sağlığı için oldukça önemlidir.
Muayeneye dahil olan hizmetler şunlardır;
Havalandırma tesisatı muayene sıklığı nedir?
İlgili mevzuata göre havalandırma ve klima tesisatları, projede belirtilmiş olan kriterlere olan uygunluğu açısından 1 yıl aralıklarla muayene edilmelidir.
Havalandırma ve Klima Tesisatı periyodik kontrolünü firmamız alanında uzman personeller ile gerçekleştirmektedir. Standartlara ve yönetmeliklere bağlı, kontrol esaslarını ve İSG kurallarını bilen, işletme kurallarına saygılı çalışma arkadaşlarımız tarafından periyodik kontrollerinizi gerçekleştirmekteyiz